Farlig eksperthjelp før boligkjøp?

Fuktsøk i dusjFlere nettsteder hadde sist uke nyhetsoppslag om at domstolene stiller større krav til hva kjøper burde ha oppdaget før kjøp dersom en takstmann f.eks har deltatt på visning sammen med kjøper, enn dersom kjøper hadde gått på visning alene.

– Det er faktisk blitt slik at det kan slå tilbake på boligkjøpere at de har hatt med fagfolk på visning dersom det oppstår rettstvist om skjulte feil og mangler, sier advokat Ola Fæhn i Forbrukeradvokaten til Dagens Næringsliv.

Vi mener at det uansett må være en trygghet for kjøper å vite mest mulig om eiendommen før kjøpet. Det er slett ikke sikkert at kjøper får noen erstatning for skjulte feil med boligen selv om kjøperen ikke hadde kompetanse til å oppdage feilen på forhånd.

Slike tilfeller kan for eksempel være våtrom som er 15-20 år gamle eller eldre, hvor erstatning til kjøper ofte avslås på grunn av rommets alder. I praksis kan disse gamle våtrommene i noen tilfeller være helt i orden, mens i andre tilfeller kan det ha oppstått lekkasjer eller andre svekkelser som følge av bruk og elde. Denne type vurderinger er ikke enkle for er uerfaren boligkjøper, men er del av en takstmanns hverdag. Takstmannen vil kunne gi relativt sikre signaler om hvorvidt kostnader må påregnes i nær fremtid eller ikke.

– Jo mer du oppdager på visning, desto mer vet du hva du kjøper – eller ikke kjøper. Oppdager du mulige feil og mangler kan du kalkulere inn kostnader før du byr, sier Fæhn.

Les mer om saken i Dagens Næringsliv